fbpx

Ryghold

Til dig med rygsmerter eller dig, der ønsker en stærkere ryg

Styrk din ryg med effektiv træning.

Vi har i øjeblikket 4 ryghold i gang på klinikken. Se i holdoversigten for træningstider.

Vi tager hensyn til dit rygproblem, og øvelserne præsenteres med forskellige variationer og niveauer. Træningen har bl.a. fokus på at få fat i de dybe kernemuskler omkring rygsøjlen. Vi arbejder med bevægelighed, styrke/udholdenhedstræning, samt funktionel træning. Vi bruger måtter, håndvægte, elastikker, små og store bolde mm.

Som udgangspunkt skal du have en lægehenvisning til dette hold, men du kan også vælge at træne uden en henvisning fra din læge, så betaler du bare fuldt honorar. 

Sygesikringen “danmark” giver tilskud til dette hold. 

Hvorfor er det godt at træne når du har problemer med ryggen.

Din ryg er en fantastisk konstruktion, og skal holde til meget i løbet af et langt liv. Ca. 80 % af den danske befolkning oplever på et eller andet tidspunkt at have kortere eller længervarende rygsmerter, så ondt i ryggen er et meget udbredt fænomen. Ondt i ryggen dækker over træthed, gener og smerter i lænderyggen, med eller uden smerte-udstråling til højre eller venstre ben. Langt de fleste vil opleve forbedring indenfor 6-8 uger.

Det er helt almindeligt at rygsmerter kan komme igen med måneders eller års mellemrum. Det betyder ikke nødvendigvis en forværring. Men har man haft hold i lænden én gang, har man statistisk større risiko for at få det igen. Denne risiko kan nedsættes markant ved at træne de muskler der stabiliserer ryggen. Er du i god fysisk form, får du sjældnere ondt i ryggen, og kommer dig hurtigere hvis du får det. Sengeleje og inaktivitet kan derimod øge rygsmerterne, svække musklerne og gøre ryggen mere stiv. Regelmæssig motion giver stærkere knogler og muskler, og holder dig smidig. Samtidig føler du dig godt tilpas og opnår en række andre sundhedsmæssige gevinster. 

Udvidet lænderyg undersøgelse.

Vi laver udvidet lænderyg undersøgelse her på klinikken. Ved længerevarende rygsmerte kan din læge henvise dig til os til en ULRUS. Vi undersøger dig grundigt og uarbejder en undersøgelsesrapport som sendes retur til din læge.

GLA:D®ryg forløb.

Forskning fra SDU viser, at har man tilbagevendende rygsmerte, og er i risiko for kronocitet er et uddannelsesforløb i smertehåndtering, viden om smertemekanismer og træning væsentlig, og kan skabe varig ændring på smerte og funktion.

En Patient historie:

Hos Nyborg Fysioterapi er vi specialister i rygtræning. Mød her Peter, som har trænet på flere af klinikkens ryghold og har opnået markant forbedring på 8 uger. Med egne ord fortæller han her om de udfordringer, han har haft:
“Fra gangbesværet på smertestillende til normal på otte uger”
 
Selvom jeg synes, at det som udgangspunkt er sjovt, når mennesker med høje uddannelser og et anseeligt intellekt siger noget upassende, så kom rygkirurgens ”ja – altså hvis du havde været en hest, så var du blevet skudt” alligevel bag på mig, da han sad der og så på min MR scanning. Jeg forsøgte mig med et ”a hah ha”. Efter tre operationer for prolapser og nu en fjerde godt på vej, er der ingen i sundhedsvæsnet, der anbefaler en fjerde operation. Det vidste rygkirurgen naturligvis godt, så derfor var hans kommentar jo sand nok – upassende eller ej. Vi blev dog enige om, at det at skyde mig måske alligevel var lige i overkanten. ”Men det er helt forfra det her, Peter. Du er blevet genoptrænet forkert og for lidt. Så du skal have bygget et nyt hylster til din ryg”.
Efter en dialog med min arbejdsplads, der heldigvis var meget forstående, fik jeg en henvisning til Nyborg Fysioterapi. Jeg blev meldt til samtlige ryghold, der var. Tre om ugen. Men dialogen med min arbejdsplads, kontakt til forsikringen og andet papirarbejde tog tid. Og de sidste to uger op til starten tog jeg tre 600mg ibuprofen om dagen for at holde strålesmerten ned i mit venstre ben ud. Jeg kendte desværre netop den smerte alt for godt. Og jeg vidste, at det næste var morfin og til sidst operation, hvis jeg ellers kunne finde en kirurg, der ville. Så jeg mødte op med masser af motivation mandag i uge 33.
Mandag er en slags pilates hold. Små øvelser, der skulle hjælpe mit stive plankeværk af en ryg med, at få en eller anden form for bevægelse. Fysioterapeuten sagde ”Der er godt nok ikke meget bevægelse i din ryg, Peter. Det skal vi nok få rettet op på”. Jeg kom hjem og fortalte min hustru, at det sgu var nogle nemme øvelser, og at det da var helt forfra, så blidt som de gik til værks. 24 timer senere var jeg en del klogere. Den anden fysioterapeut havde en noget anden tilgang. Tirsdag eftermiddag 15:35 var jeg badet i sved. Træningen begynder 15:30. Jeg så på uret i hvert fald 12 gange og tænkte: ”Det kan sgu da ikke passe, at der ikke er gået længere tid!”. Men jeg kom igennem. Også torsdag med samme fysioterapeut igen. Begge fysioterapeuter er eminente til, at træne et hold, samtidig med, at de er helt klar over hver enkelt patients udfordringer. En slags individuel holdtræning, om du vil. Hårdt og forbandet effektivt, uanset om du vil det eller ej.
Den efterfølgende uge havde jeg fordelen af, at jeg vidste, hvad der ventede. Og ugen efter – stadig på tre 600 mg ibuprofen om dagen. Torsdag eftermiddag i den tredje uge, slap smerten mit ben.
Jeg har nu gennemført et otte ugers forløb med tre gange rygtræning om ugen. Jeg kunne stort set ikke gå, da jeg startede. Jeg kunne ikke bøje min ryg eller lave de mest simple øvelser. Jeg har ikke rørt så meget som en Panodil de seneste fem uger, og min ryg har aldrig været så stærk og smidig, som den er nu.
Tak for kampen Nyborg Fysioterapi – det var det hele værd